I påsk, och under resten av året, föredrar vi svenskar att äta syrligt och surt godis samt lakrits. Vi svenskar sätter i oss 17 kilo godis per år och nu kommer högtiden som gör att vi äter ännu mer.
Nu är påsken här och det innebär den största godishögtiden på året. När svenskarna får välja vilket godis de ska få i påskägget kan det vara lakrits som gäller. Lakristsen finns nu i mängder av olika former, bland annat i chokladkakor och flaskor med kolsyrat vatten. Förra året var det dock syrligt och surt som toppade svenskarnas lista över det bästa godiset. Godisförsäljarna tror att den här trenden fortsätter även i år och i påsk. De tror även att den gör det med oförminskad styrka. Det är dock några godisar som kommer ge bra konkurrens i påskägget, men endast i påskägget och inte resten av året. Det godis vi pratar om är dragéäggen, skumhararna och nougatäggen. Läs mer.
17 kilo per år
Att godis är svenskarnas favoritlast vet vi sedan länge och det gäller inte bara på påsken, även om vårt godisätande ökar dramatiskt då. Vi gillar inte bara att äta godiset utan vi tycker även om att ge bort och få godis i present. Är man ute efter ett ypperligt presenttips när man ska uppvakta någon, är godis alltid ett säkert kort. Vi svenskar är de i världen som äter allra mest godis. Per person och år äter vi hela 17 kilo godis och det är dubbelt så mycket som genomsnittet i EU. De senaste 30 åren har vårt godisätande ökat nästan explosionsartat. Det är framförallt vår konsumtion av lösgodis som skjutit i höjden och detta har gjort att det går väldigt bra för godisbranschen, skriver DN.
Skydda tänderna i påsk
Som vi alla vet är godis inte det bästa för tänderna och tandläkare går nu ut och tipsar om att man ska äta allt godis vid ett och samma tillfälle i påsk. Tandvården säger att tänderna endast klarar av fem eller sex intag av måltider och dryck per dag. Emaljen utsätts nämligen för syraattacker varje gång vi äter och tänderna måste få vila och repareras ett par gånger per dag. Ska man skona tänderna i påsk gäller alltså:
- Koncentrera godisätandet till ett eller några få tillfällen.
- Göm undan godiset när du inte äter, så att du inte blir frestad att gå och småäta.
- Drick vatten i mellanvarven.(Källa)