Under sommaren tar många fler privatlån än under resterande delen av året, men vad är det då många spenderar pengar på under de varma månaderna i Sverige?
Enligt en nyhet i Aftonbladet har var tionde svensk någon gång taget ett kreditlån under semestern. Det är med andra ord vanligt samtidigt som det är lätt, det räcker med att titta in på Sekina.se för att jämföra snabblån och effektiva räntor för att komma igång. Det bästa är dock att spara pengar under året, för att kunna unna sig semesterlyxen utan att behöva betala tillbaka pengar i ett senare skede. Vad är det då vad svenskarna lånar pengar till? I samma artikel som ovan är det bland annat till:
- Renovering av hus och lägenhet samt andra hemmaprojekt
- Ta hand om båten inför segling och rofyllda turer i skärgård
- Fler restaurangbesök och mer shopping som det annars inte finns lika mycket tid till
- Resor hemma och till utlandet, särskilt under regniga somrar
Det är vanligare bland män än bland kvinnor att ta kreditlån. Ofta är det ett måste att ta ett snabbt lån, det är inte alla som har sparat ihop en buffert. Det kan till exempel hända att något av vikt i hemmet går sönder, som en tvättmaskin eller torktumlare. Händer detta precis innan man tänkt åka på semester blir det ett nödvändigt ont att ta ett lån, inte minst om kostnaderna hopar sig.
Låt aldrig skulden överstiga värdet
Ett tips från en ekonom är att amortera av ett lån i minst samma hastighet som värdet på saken du köpt minskar, vare sig det är en resa eller en fysisk pryl. Detta så att skulden aldrig överskrider värdet. Detta för att inte betala av på till exempel just en resa som du gjorde för ett år sedan, när det är dags att åka iväg igen.
Fler råd från privatekonomen är att spara först och konsumera sedan, att inte låna till specifik konsumtion, att se över alla kreditkostnader innan man tar ett lån, att det är viktigast att titta på den effektiva räntan då denna inkluderar alla avgifter samt att jämföra olika aktörer innan man bestämmer sig.
Ekonomiska val styrs av känslor
I en annan artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur en doktor i företagsekonomi hävdar att de ekonomiska beslut vi tar i vardagen för det mesta är väldigt känslostyrda. Vi vill gärna tro att de är rationella men som i princip alla andra val så styrs de av känslor, relationer och attityder. Att tänka på är att sparande inte är tråkigt, det är ett sätt att förverkliga drömmar på, istället för att låta pengar rinna genom fingrarna. Försök att motstå lockande impulsköp genom att ladda sparmålet med känslor. Försök att inte bara lägga bort en del av lönen varje månad, lägg även in småsummor på sparkontot när du lyckats stå emot ett impulsköp.
Kunskap och fakta om ekonomi räcker inte, vi måste också lära oss mer om känslor och om hjärnan för att kunna ändra beteende och få koll på privatekonomin – Dagens Nyheter
På Hallå Konsument kan du lära dig med om ekonomi.