Från och med början på nästa år ska NU-sjukvården bli en plats där de anställda eller patienter inte längre får röka, vilket sker genom att anvisade rökplatser försvinner. Detta betyder att de som fortfarande vill blossa får bege sig utanför sjukhusets område. Och allt fler satsar på ett rökfritt liv, där både äldre och nyare metoder används som hjälpmedel när man ska fimpa en gång för alla.
Det är ett viktigt förebyggande arbete mot ohälsa som uppkommer genom rökning som NU-sjukvården har bestämt att göra, och man får hoppas att fler gör samma satsning.
En viktig insats för nutid och framtid
I en artikel publicerad i Expressen kan man läsa om att NU-sjukvården bestämt sig för att från och med den första januari nästa år ta bort alla anvisade platser för rökning på sjukhusområdet, detta för att motverka rökningen bland besökare, patienter och anställda. Reaktionerna mot den nya bestämmelsen har mestadels varit positiva och ändringarna som sjukhuset nu genomför är mycket viktiga. Ebba Carlsson är en av frontpersonerna bakom den nya ändringen för NU-sjukvården och hon menar på att det är en insats som förebygger ohälsa för både framtid och nutid. Samtidigt kommer alla patienter och personal på sjukhuset som vill ha hjälp med att sluta röka erbjudas hjälp med detta.
Olika medel för att sluta röka
Det finns idag många fler metoder och hjälpmedel för att sluta röka än vad som tidigare funnits på marknaden. E-cigaretter är en metod som blivit allt mer populär där man ersätter rökningen med en elcigarett under en period. Till dessa e-cigaretter finns e-juicer i olika smaker som förhöjer smakupplevelsen. Det vanligaste och bevisat mest effektiva för att sluta röka är läkemedel kombinerat med stödsamtal, men även alternativa sätt som hypnos har visat sig fungera för vissa, skriver Sveriges Radio. Det finns inga medicinska belägg för att metoden fungerar, men många vittnar om dess effekt.
Vad händer med kroppen när man slutar röka?
Den som lyckas sluta röka kommer märka skillnad i sin kropp direkt. Bara efter 8 timmar ökar bland annat mängden syre i blodet till en normal nivå och efter 24 timmar blir risken för att få blodpropp mindre, skriver Nyheter24. Efter 48 timmar blir smaksinnet och lukten bättre och efter 2 -12 veckor känner många sig mindre stressade och samtidigt mer fyllda av energi till att göra saker.