Det är ett högt tryck på genusdebatten och efter att professorn Ebba Witt-Brattström kom ut med boken ”Århundradets kärlekskrig” har debatten stigit ännu mer. Många ställer sig även frågan om det är Horace hon skildrar – även om hon starkt dementerar det.
Att läsa är att resa som en så vacker slogan lyder. För många människor ser verkligen boken som en flykt till svunna tider, avlägsna platser eller till fängslande livsöden man själv kan placera sig i. Vi har tidigare skrivit om att böcker med onaturligt tema ökar, men nu känns det även om om trenden har gått åt en annan riktning: till det mer upplysta och ifrågasättandet och till det mer verkliga. En bok som verkligen befinner sig i rampljuset just nu är Århundradets kärlekskrig som professorn i litteratur Ebba Witt-Brattström skrivit.
Vill få kvinnor att sluta skämmas
Ebba är bestämd över avd hon vill få ut med boken. Hon har gjort en parafras på Märta Tikkanens bok Århundradets kärlekssaga som nu blivit en riktig klassiker och som hon gärna vill med sin bok. Ebba har höga mål, och visst ska man ha det. Men, hon vill gärna inte att man ska förknippa de två karaktärerna ”hon” och ”han” med sitt och Horace Engströms nu avslutade giftemål. I en artikel i dn.se menar hon att boken ska vara odödlig och den ska få kvinnor att kämpa och ta kommando. Hon ifrågasätter varför man ständigt frågar sig högt ”varför lämnar hon inte honom?” när man bord fråga sig ”varför gör han på detta sätt och behandla sin kärlek på detta sätt”.
”Århundradets kärlekskrig” är motsatsen. En dialog inifrån ett långt äktenskap som närmar sig slutet. Mellan ett stiliserat ”Hon” och ”Han”. En dödsdans utförd av två människor som älskat och som därför är experter på att skada varandra, vet exakt var de ska sikta: sexpreferenserna, såren. Som inte stannar där utan rör sig ännu djupare – ner mot alla relationers lägsta punkt.”