Många kämpar idag med att gå ned i vikt, och det finns många olika dieter att välja mellan. Men exakt vilken diet man väljer spelar mindre roll, hävdar nu kanadensiska forskare. Samtidigt kommer rön från USA om att s.k. LCHF-dieter kan minska risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
En grupp forskare i Kanada har gått igenom 48 olika vetenskapliga undersökningar av olika typer av dieter. Deras slutsats är att det egentligen inte är så viktigt vilken diet man väljer att följa. Det som är viktigt är istället att man följer dieten så som det är tänkt. Atkins, Viktväktarnas diet eller Nutrisystem är alltså ungefär lika bra när det handlar om att gå ned i vikt.
Hjärt- och kärlsjukdomar
Samtidigt publiceras en annan studie, som har tittat på mer än bara viktnedgång. Där visar det sig att ett lågt intag av kolhydrater, kombinerat med ett högt intag av fett – även mättat fett – inte bara leder till viktnedgång, utan även minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Studien innebär troligen inte slutet för debatten om för- och nackdelar med lågkolhydratkost, men den kan mycket väl vara en del av början på slutet.
Det som är unikt med studien är att den omfattade 150 personer av båda könen, med olika etnisk bakgrund för att kompensera för genetiska faktorer, och att den inte fokuserade på kalorimängden. Försökspersonerna kunde äta hur många kalorier de ville, det var mängden fett som begränsades i den ena gruppen, och mängden kolhydrater i den andra. Att minska mängden kolhydrater i sin kost är betydligt enklare än att minska mängden kalorier.
Att en begränsning av intaget av kolhydrater kan leda till viktnedgång har varit känt länge: Atkins-dieten lanserades redan på 70-talet. Däremot har det länge varit omstritt vilka effekter en sådan diet har på hjärta och blodkärl.
Den nya studien pågick under ett år, och resulterade i följande slutsatser:
- Försökspersonerna i lågkolhydratgruppen gick i snitt ner 4 kilo mer än de i lågfettgruppen. Dessutom ökade deras muskelmassa, helt oberoende av träning.
- I lågfettgruppen tappade försökspersonerna muskelmassa, vilket är farligare än att gå upp i vikt.
- Lågkolhydratgruppens HDL, det s.k. goda kolesterolet, ökade.
Även om studien alltså visar att mättat fett är bra för hjärtat bör man inte glömma bort att äta grönsaker också. Försökspersonerna i båda grupperna uppmanades att äta grönsaker.